Ο Ζαχαρίας Κοντοπόδης είναι καθηγητής Μέσης και  Μεταδευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Πληροφορική. Είναι επαγγελματίας προγραμματιστής Η/Υ από το  1990, ενώ στον χώρο της  εκπαίδευσης δραστηριοποιείται από το 1992.

Είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, κάτοχος Παιδαγωγικού Τίτλου Σπουδών από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με ειδίκευση στην "Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων".

Η κύρια διδακτική του  εμπειρία είναι στο Ι.Ε.Κ. - Ο.Α.Ε.Δ.  Ελευσίνας (1992 - 2014),  όπου εργάστηκε   ώς   καθηγητής   μαθημάτων Πληροφορικής και Μηχανογραφημένης Λογιστικής. Υπήρξε Υπεύθυνος Εργαστηρίων  του   Ινστιτούτου   από  το  1994 έως  το 2008 και  εκτέλεσε χρέη Υπευθύνου του Τομέα Πληροφορικής από το 1996 έως το 2008 ενώ  ταυτόχρονα διετέλεσε  και  Συντονιστής  των  Πτυχιακών Εργασιών των τελειοφοίτων  σπουδαστών επί σειρά ετών.

Έχει  εργαστεί και σε άλλα Ι.Ε.Κ.  του  Δημόσιου,  αλλά και  του   Ιδιωτικού  τομέα   καθώς  και  σε   σχολεία  της  Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης. Έχει επίσης  αναλάβει εισηγήσεις σε προγράμματα επιχορηγούμενα  από  την  Ευρωπαϊκή  ένωση.  Η  δε  διδακτική  του  εμπειρία  ξεπερνά τις 30.000 διδακτικές ώρες.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων  του ως εκπαιδευτικός, έχει συμμετάσχει στις  Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και σε επιτροπές των εξετάσεων πιστοποίησης των Ι.Ε.Κ. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και πιστοποιημένος εκπαιδευτής επαγγελματικών προγραμμάτων Λ.Α.Ε.Κ. από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Κατάγεται από την Ιεράπετρα Λασιθίου, μόνιμος κάτοικος Αιγάλεω, είναι έγγαμος και έχει δύο γιούς.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ