Συχνές Ερωτήσεις περί Πιστοποίησης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ.
Μπορώ να συμμετέχω στις εξετάσεις πιστοποίησης;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, όλοι οι απόφοιτοι Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., εφόσον έχουν περατώσει με επιτυχία τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών (είναι κάτοχοι Β.Ε.Κ.) και το εξάμηνο αποφοίτησής τους έχει συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του ΕΟΠΠΕΠ. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι απόφοιτοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Οι απόφοιτοι αυτοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε διακοπή της πρακτικής, ώστε να λάβουν δικαίωμα συμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης.
Σε ποιά ύλη θα εξεταστώ;
Οι εξετάσεις βασίζονται στις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν οι απόφοιτοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αυτές αναφέρονται αναλυτικά στον Κανονισμό Κατάρτισης της κάθε ειδικότητας τον οποίο μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο του ΕΟΠΠΕΠ. Όσον αφορά στο θεωρητικό μέρος, οι Κανονισμοί Κατάρτισης περιέχουν ένα σύνολο ερωτήσεων (όχι όμως και απαντήσεων) κάποιες από τις οποίες θα κληρωθούν την ημέρα των εξετάσεων.
Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτικές;
Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτικές με την έννοια ότι χωρίς το Δ.Ε.Κ., ο απόφοιτος δεν καθίσταται διπλωματούχος. Με απλά λόγια, χωρίς επιτυχία στην πιστοποίηση κανείς δεν παίρνει Δίπλωμα.
Είναι δύσκολες οι εξετάσεις; Υπάρχει η φήμη ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι χαμηλό.
Καμία διαδικασία εξέτασης δεν είναι δύσκολη για όποιον έχει προετοιμαστεί σοβαρά και μεθοδικά. Αντιθέτως μάλιστα, λόγω του ότι στο θεωρητικό μέρος οι ερωτήσεις είναι εκ των προτέρων γνωστές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός δείκτης δυσκολίας. Παραυτα, όντως το ποσοστό επιτυχίας (σε αρκετές ειδικότητες) είναι χαμηλό (κάτω του 50%), γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην μη σωστή προετοιμασία των υποψηφίων.
Οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες;
Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι 100% αδιάβλητες, μιας και η όλη διαδικασία θυμίζει αυτή των Πανελλαδικών. Οι ερωτήσεις κληρώνονται από ειδική επιτροπή και μεταδίδονται στα εξεταστικά κέντρα με ασφαλή τρόπο, ενώ τα ονόματα στα γραπτά σφραγίζονται με σκοπό οι βαθμολογητές να βαθμολογούν ανώνυμα γραπτά.
Πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εξετάσεις πιστοποίησης;
Για αυτό το θέμα, θα πρέπει να επικοινωνείτε με την γραμματεία του Ι.Ε.Κ. αποφοίτησής σας κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να ενημερώνεστε από τον δικτυακό τόπο του ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της παρούσας ιστοσελίδας.
Για να συμμετέχω στις εξετάσεις πιστοποίησης πρέπει να πληρώσω;
Ναι. Η προκήρυξη προβλέπει την κατάθεση ενός παραβόλου για τη συμετοχή στο θεωρητικό και ενός για τη συμετοχή στο πρακτικό μέρος των εξετάσεων, το ύψος των οποίων καθορίζεται κάθε φορά από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Πόση ώρα διαρκούν οι εξετάσεις;
Οι εξετάσεις του θεωρητικού μέρους διαρκούν τρεις (3) ώρες για όλες τις ειδικότητες πλήν της ειδικότητας ΕΥΟΑΜ που διαρκούν τέσσερις ώρες. Ο χρόνος δυνατής αποχώρησης ορίζεται στην μία (1) ώρα. Οι εξετάσεις του πρακτικού μέρους διαρκούν από δύο (2) έως πέντε (5) ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της εξεταζόμενης ύλης.
Ποιά είναι η κλίμακα της βαθμολογίας και πως προκύπτει η τελική βαθμολογία;
Στο θεωρητικό μέρος η κλίμακα είναι από 1 έως 20 με βάση το 10. Τα γραπτά βαθμολογούνται από δύο βαθμολογητές (όπου ο ένας δεν γνωρίζει την βαθμολογία του άλλου) και ο τελικός βαθμός προκύπτει ως ο μέσος όρος των δύο. Σε περίπτωση που οι δύο βαθμολογίες έχουν απόκλιση άνω των 3 μονάδων το γραπτό βαθμολογείται και από τρίτο βαθμολογητή και ο τελικός βαθμός προκύπτει ως ο μέσος όρος των τριών. Στο πρακτικό μέρος δεν υπάρχει βαθμολογία και το κάθε μέλος της επιτροπής βαθμολογεί με τον χαρακτηρισμό "Επιτυχών" ή "Αποτυχών". Σπουδαστής που λαμβάνει χαρακτηρισμό "Επιτυχών" από τουλάχιστον δύο (2) μέλη της επιτροπής επιτυγχάνει στο πρακτικό μέρος. Ως τελική βαθμολογία λογίζεται η βαθμολογία του θεωρητικού μέρους.
Εάν επιτύχω μόνο στο ένα από τα δύο μέρη, μπορώ να το κατοχυρώσω;
Ναι. Η κατοχύρωση ισχύει για έξι (6) συνεχόμενες εξεταστικές περιόδους. Εάν ένας υποψήφιος δεν επιτύχει στο μέρος που χρωστά εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος τότε χάνει την κατοχύρωση και υποχρεούται σε εκ νέου εξέταση και στα δύο μέρη.
Μπορώ να συμμετέχω μόνο στο ένα από τα δύο μέρη, χωρίς να έχω κατοχυρώσει το άλλο;
Ναι, εάν το επιθυμείτε. Μπορείτε να καταβάλετε μόνο το παράβολο για το μέρος στο οποίο επιθυμείτε να εξεταστείτε και φυσικά να κάνετε αίτηση μόνο για αυτό το μέρος. Εάν επιτύχετε, τότε κατοχυρώνετε αυτό το μέρος και μπορείτε να εξεταστείτε μελλοντικά (εντός 6 εξεταστικών) στο άλλο μέρος.
Πόσες ερωτήσεις περιέχει ο κανονισμός κατάρτισης;
Ανάλογα με την ειδικότητα. Οι περισσότεροι κανονισμοί περιέχουν από 200 έως 300 ερωτήσεις. Σε κάποιες ειδικότητες ενδεχομένως να είναι λιγότερες ή περισσότερες.
Σε πόσες θεωρητικές ερωτήσεις και πόσες ασκήσεις θα κληθώ να απαντήσω κατα τη διαδικασία εξέτασης του θεωρητικού μέρους;
Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη αναλογιά θεωρητικών ερωτήσεων - ασκήσεων. Για κάθε ειδικότητα πριν τις εξετάσεις, συνέρχεται μια επιτροπή κάθε μέλος της οποίας προτείνει κάποια θέματα. Επακολουθεί κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων ερωτήσεων για να προκύψουν οι τελικές. Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις, οι ερωτήσεις προέρχονται από τον κανονισμό κατάρτισης της ειδικότητας.
Τα θέματα του θεωρητικού μέρους είναι ισότιμα;
Συνήθως όχι. Υπάρχει ποσοστό βαρύτητας για κάθε ερώτηση (ανάλογα με την δυσκολία της), με άριστα το 100%. Η τελική βαθμολογία ανάγεται στην 20βάθμια κλίμακα με βάση το 10 (50%).
Είμαι απόφοιτος Τεχνικού - Επαγγελματικού Λυκείου και ως εκ τούτου, έχω παρακολουθήσει μόνο τα μαθήματα των δύο τελευταίων εξαμήνων σπουδών της ειδικότητάς μου στα ΙΕΚ. Θα κληθώ να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν σε μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων τα οποία και δεν έχω παρακολουθήσει;
Ναι. Οι ερωτήσεις είναι κοινές για όλους τους διαγωνιζόμενους σε κάθε ειδικότητα. Οι απόφοιτοι της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εγγράφονται κατευθείαν στο 3ο εξάμηνο Σπουδών ειδικότητας των ΙΕΚ σχετικής με την ειδικότητα των σπουδών τους στο Τεχνικό Λύκειο, με την λογική ότι τα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων τα έχουν ήδη διδαχθεί και είναι κάτοχοι της αντίστοιχης ύλης. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι είναι σε θέση να απαντήσουν στις αντίστοιχες ερωτήσεις.